Peltsi ja Kuukka

Näin eilen Janne Kuusen ohjaaman dokumenttielokuvan näyttelijä Matti Pellonpäästä (1951-1995) Yle Teemalla. Elokuva oli ihanan lämminhenkinen ja monipuolinen kuvaus Pellonpään elämästä hänen ystäviensä ja kollegoidensa muistelemana. Hän ehti tehdä 50 roolin elokuvauran ja hänet palkittiin parhaana eurooppalaisena mienäyttelijänä Berliinin elokuvajuhlilla 1992 elokuvasta Boheemielämää. Elokuvarooliensa ohella hän teki myös merkittävän uran ääninäyttelijänä.

Dokumentissa muisteltiin, että Peltsillä oli nuorempana ongelmia äänensä kanssa. Hän ei kuulemma ensin päässyt Teatterikouluun sen vuoksi, ettei hän äänensä vuoksi voisi olla lavalla. Ääntä kuvattiin dokumentissa kuristustautiseksi. Hän meni ongelman vuoksi Niilo Kuukan yksityistunneille ja sai äänensä kuntoon 21-vuotiaana.

Niilo Kuukka (s. 1907) oli teatterinjohtaja ja äänenkäytön opettaja. Hän opetti Suomen Teatterikoulussa puheilmaisua vuosina 1963–1973. Hänen kehittämäänsä opetusmetodia on sittemmin kutsuttu Niilo Kuukka-metodiksi. Metodia on käytetty Suomessa laajasti näyttelijänopetuksessa ja yleisesti puheen ja äänenkäytön opetuksessa. Harjoitukset kehittävät äänen tehokasta ja taloudellista käyttöä siten, että ääni tuottaa mahdollisimman vaivattomasti halutun akustisen vaikutuksen.

Olen itse opiskellut Kuukka-metodia opinnoissani Tampereen yliopistossa ja havainnut sen harjoitukset hyvin käyttökelpoisiksi. Opetuksessani käytän usein ainakin osia Kuukan harjoituksista, varsinkin optimaalisen resonanssin hakemiseen. Resonanssilla tarkoitetaan äänen aikaansaamaa myötävärähtelyä kehossa. Kuukan harjoituksissa resonanssin voi tuntea konkreettisesti värinänä rintakehässä ja kasvoissa tai päässä. Tätä ilmiötä voidaan käyttää hyväksi äänen vahvistamiseen ja soivuuden lisäämiseen. Äkkiseltään voi olla jopa hämmentävää tuntea resonanssin vaikutus omassa kehossaan, mutta ilmiö on ehdottomasti hyvä äänenkäytön kannalta.

Hienoa, että Peltsi löysi Kuukan harjoitusten avulla oman äänensä. Ihailin dokumentissa erityisesti kohtaa, jossa Pellonpää näyttelee useita Nalle Puhin hahmoja. Hänen äänensä näyttää taipuneen hyvin moneen. 🙂

Dokumenttielokuva Boheemi elää – Matti Pellonpää on katsottavissa yle Areenassa 29 päivää tästä päivästä lähtien.

– Johanna

 

Huom! Harjoitukset ja vinkit on suunnattu terveen äänen kehittämiseen entistä paremmin ilmaisevaksi, kestävämmäksi ja soivemmaksi. Mikäli epäilet kurkunpäässäsi patologista vaivaa tai esimerkiksi äänen käheys on kestänyt kaksi viikkoa, hankkiudu tutkimuksiin korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärille tai foniatrille.

Kommentoi tai ehdota aihetta

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.