Äänenhallintaa rennosti

Hallitseeko äänesi sinua vai hallitsetko sinä ääntäsi? Sain eilen muistutuksen siitä, että ääntä ei voi pakottaa, vaan sen on annettava virrata vapaana ja rentona toimiakseen yhteistyössä.

Harrastan klassista laulua kuorossa ja olen saanut laulaa muutamia soolopätkiä esiintymisissämme viime keväänä. Nyt syksyllä olisi tulossa uusi soolopätkä laulettavaksi. Pätkä nimenomaan sen vuoksi, että se kestää vain muutaman tahdin ajan. Alttosoolo on kuitenkin sävelletty siten, että koko muu kuoro (n. 30-40 laulajaa) laulaa soolon aikana vain hiljaista hyminää, joten pätkä tulee lyhyydestään huolimatta verrattaen selkeästi esiin. Lisäksi pätkä on minulle äänellisesti haastava, sillä se ulottuu pienen oktaavin g:stä kaksiviivaiseen e:hen ja olen joutunut harvemmin rassaamaan tuota korkeampaa aluetta lauluäänessäni. Tänään harjoituksissa varmistui, että esittäisin soolopätkän ensi viikon esiintymisessä.

Heti kun tiesin, että lähestyimme harjoituksissa kohtaa, jossa sooloni oli, kehoni alkoi tuottaa adrenaliinia hullun lailla. Sydän hakkasi nopeammin, kurkkua alkoi kuristaa, suu ensin vaahtosi syljestä ja myöhemmin kuivui täysin. Yritin mielessäni rauhoitella itseäni ja siirtää huomioni johonkin muuhun kuin tulevaan yksinlauluun. Rohkaisin itseäni, että nythän minä repäisen ja laulan oikein mahtipontisesti ja näytän kaikille, ennen kaikkea itselleni, että osaan ja pystyn. Kun vuoroni tuli, aloitin varmasti pienen oktaavin g:stä. Jatkoin laulua ylemmillä sävelillä vähintäänkin pusertavalla tyylilläni. Kuinka ollakaan, ääneni ei pysynyt pitkässä kaksiviivaisessa e-sävelessä ollenkaan, vaan pomppi muutaman sävelen väliä edestakaisin kuin Tarzan-huudossa. Ajattelin hädissäni, että saan kurkkuni vielä hallintaan, mutta se ei ollut mahdollista. Ei tuolla jännityksellä, joka oli äänihuuliin kohdistunut. En voinut muuta kuin keskeyttää lauluni ja ratketa nauramaan — muiden kuorolaisten ohella.

Kohta otettiin uudelleen ja kun toimin kuoronjohtajan ohjeen mukaan, enkä yrittänyt väkisin tuottaa niin voimakasta ääntä, ääni totteli ja sain kuin sainkin ilmoille ihan mukiinmenevää laulantaa myös minulle korkeilla sävelillä. Onneksi.

Korkeat sävelet ovat ehkä myös muille ihmisille yksi hankalimmista hommista laulamisessa. Nähtävästi syynä on usein se, että sen sijaan, että nuottia lähtisi tavoittelemaan kevyesti ja rennosti, uskotaan, että sinne päästään puristamalla mahdollisimman lujaa koko kehosta.

Miten tämä kaikki liittyy puhetekniikkaan? Laulu ja puhe ovat toki jokseenkin eri asia.

Myöskään puhetekniikassa liika pusertaminen ja suorittaminen eivät auta mitään eikä ketään. Ääni on päästettävä vapaaksi, jotta se voi palvella puhujaa mahdollisimman hyvin. Meidän ajatuksemme ja kehomme ovat usein esteenä sille, että näin on mahdollista tapahtua. Puhetekniikan harjoitusten tavoitteena voikin olla haitallisista tottumuksista poisoppiminen ja rentouden hakeminen. Tyyliin: Voisiko olla mahdollista, että vapauttaisin itseni jännityksistä ja antaisin ääniaaltojen vain soittaa kehoani?

Vähemmän on enemmän.

– Johanna
Ps. Esiintymisjännityksen hyväksyminen onkin sitten toinen juttu. Tuo adrenaliini on kyllä aika humoristinen kaveri.

 

Huom! Harjoitukset ja vinkit on suunnattu terveen äänen kehittämiseen entistä paremmin ilmaisevaksi, kestävämmäksi ja soivemmaksi. Mikäli epäilet kurkunpäässäsi patologista vaivaa tai esimerkiksi äänen käheys on kestänyt kaksi viikkoa, hankkiudu tutkimuksiin korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärille tai foniatrille.

3 kommenttia artikkeliin ”Äänenhallintaa rennosti

  1. Hahaa, olipa eläväinen kuvaus esiintymisjännityksestä! Mulla se iskee joskus, kun pitää esiintyä yksin. Mutta jos on yksikin kaveri lavalla, niin jännitys vähenee arviolta 80 %.

    1. No juu. Jännitys nousee kyllä huimasti noissa yksinlauletuissa osuuksissa. Mutta sitä vaan sitten enemmän, niin oppii käyttämään vireytyneisyyden hyväkseen, eikä haitakseen. 🙂 Jos soolopätkä olisi pidempi kuin se muutama tahti homma voisi olla jopa helpompaa. Nyt kaikki paineet kerääntyvät tuohon lyhyeen hetkeen.

Kommentoi tai ehdota aihetta

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.