Resonanssi – sisäistä hierontaa

Olen jo pidemmän aikaa pohdiskellut sitä, miten äänen käyttäminen vaikuttaa kehoomme ja mieleemme. Esimerkiksi laulamisen on todettu rentouttavan.  Eräällä pitämälläni kurssilla opiskelija kertoi käyttäneensä ääntään kivunlievittäjänä synnytyksessä. Joogassa käytetään ”ommmm” ja muita mantroja.

Asia nousi taas ajankohtaiseksi viime viikonloppuna, kun eräs kurssillani ollut henkilö kertoi tunteneensa koulutuksen jälkeen olonsa erityisen rentoutuneeksi. Hänen mielestään koulutukseni oli parempi rentouttamiskeino kuin mikään mitä hän aiemmin oli kokeillut. Puhetekniikan ja äänenkäytön harjoituksissa ei tietenkään ole päätarkoituksena ihmisen rentoutus, mutta kehon rentous on olennainen osa myös rennon ja soivan äänen tuottamista.

Kristin Linklater on tunnettu teatteripuheen opettaja. Hänen filosofiaansa kuuluu se, että pyritään päästämään keho irti haitallisista tottumuksista, liiallisista jännityksistä, jotka kahlitsevat äänemme. Hän on kirjoittanut harjoituksistaan muun muassa teoksen nimeltä ”Freeing the Natural Voice”. Tämä on loistava nimi ja ajatus sille, että ääni voi soida vapaasti vain, jos se päästetään vapaaksi kehosta.

Meillä on usein tapana alkaa jostain syystä stressin, ahdistuneisuuden tai muun jännityksen vaikutuksesta puristaa kehoamme pienemmäksi ja pitää sitä jännittyneessä tilassa. Kun tällaista puristusta tapahtuu tarpeeksi kauan se jää jatkuvaksi olotilaksemme. Siitä pääseminen vaatiikin yleensä paljon työtä ja hellittämistä. Vähemmän tekemistä.

Ajattele esimerkiksi nyt: Voitko päästää vatsasi rennommaksi juuri nyt? Voitko antaa olkapäittesi laskeutua alemmas? Voitko rentouttaa leukaa niin, että ylä- ja alahampaasi ovat irti toisistaan? Voitko antaa kasvojesi olla hetken täysin ilmeettömät ja rennot?

Äänen hyvälle soinnille erityisen tärkeää on, että se pääsee resonoimaan kehossa mahdollisimman hyvin. Resonanssi on fysiikan ilmiönä myötävärähtelyä, eli tietty ääni saa toisen kappaleen värähtelemään. Ääntä tuotettaessa kehomme siis värähtelee eri paikoista, riippuen tuotetun äänen korkeudesta ja voimakkuudesta. Resonaation voi tuntea ensiksi rintakehässä, kasvoilla ja huulilla ja jopa pääkallossa korkeita ääniä tuottaessa. Pidemmän harjoittelun jälkeen sen voi alkaa tuntea myös muualla kehossa. Sanoipa joskus joku kurssilainen tunteneensa resonoinnin varpaissaan saakka. Resonaatiota voidaankin ajatella ikään kuin sisäisenä hierontana.

Netissä selaillessani luin synnytyksessä käytettävän synnytyslaulun muun muassa rentouttavan kehoa, rauhoittavan synnyttäjän mieltä ja toistettaessa syventävän hengitystä. Tietolähteen mukaan on myös mahdollisesti olemassa yhteys siihen, että leuan ja poskien alueen jännitys jännittää lantion seutua ja rentous taas vastaavasti rentouttaa. Synnytyksessä laulun teho nähtävästi perustuu siihen, että lihasten ollessa rentona kipukynnys on korkeampi kuin jos lihakset olisivat jännittyneessä tilassa. Asiasta löytyy melko paljon tutkittua tietoa varsinkin musiikkipedagogian saralla.

Jos kerta äänenkäyttö ja resonanssi kehossa voi vaikuttaa rentouttavasti niinkin rankassa tapahtumassa kuin synnytyksessä, miksi ei sitten aivan arkielämässä, arjen kiireen ja stressin keskellä?

 

Huom! Harjoitukset ja vinkit on suunnattu terveen äänen kehittämiseen entistä paremmin ilmaisevaksi, kestävämmäksi ja soivemmaksi. Mikäli epäilet kurkunpäässäsi patologista vaivaa tai esimerkiksi äänen käheys on kestänyt kaksi viikkoa, hankkiudu tutkimuksiin korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärille tai foniatrille.

Kommentoi tai ehdota aihetta

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.