Äänen haasteet osa I: Meluisa ja kuiva tila

Yksi ääniongelmille altistava asia voi olla asiakaspalvelu meluisassa työympäristössä mahdollisesti tehokkaan ilmastoinnin kanssa. Koin tämänkaltaisen tilanteen viime viikolla erään suuren tavaratalon alennushulinoissa. Työntekijät ja asiakkaat ovat tilanteessa, jossa ääni täytyy saada kuuluville mahdollisesti torvisoittokunnan pauhatessa vieressä, juontajien äänen kailottaessa kaiuttimista ja vielä tietysti ihmisiä täynnä olevan tavaratalon keskellä. Valtava määrä ihmisiä vaatii tehokkaan ilmanvaihdon ja näin ollen huoneilmasta tuleekin erittäin kuiva ja kurkunpään ja ääntöväylän limakalvot ovat kovilla. Samankaltainen tilanne voi olla toki muuallakin. Esimerkiksi opettajat ja varhaiskasvattajat joutuvat käyttämään voimakasta ääntä kuuluakseen lasten metelöinnin yli lähes päivittäin ja erilaisissa ympäristöissä.

Tilanteesta mahdollisesti koituvat ääniongelmat voivat ilmetä monella eri tavalla. Kurkku voi tuntua karhealta tai kuivalta, voi tuntua palan tunne kurkussa tai jopa kipua ääntä tuotettaessa. Ääni voi olla rasittuneena käheän kuuloinen, heikko tai rahiseva. Hiljaisen, soivan äänen tuottaminen voi vaikeutua.

Miten tällaisessa tilanteessa sitten tulisi toimia välttääkseen ääniongelmia? Tässä muutamia ajatuksia:

 1. Hyvä puhetekniikka
  – Pääasia on hyvä äänenkäytön tekniikka. Kun ulkoiset haasteet ovat kovimmillaan, on tärkeää ettei itse lisää rasitusta kurkunpäähän omalla toiminnalla. Ääni pitäisi pystyä pitämään riittävän rentona ja soivana tilanteessa kuin tilanteessa.
 2. Oikeanlainen äänen voimistaminen
  – Pidä puhekorkeus suhteellisen normaalina. Usein ääntä lähdetään voimistamaan nostamalla äänenkorkeutta. Tämä lisää ääneen kireyttä, jos puhekorkeus ei ole itselle optimaalisella tasolla.
  – Pidä hyvä hengitys ja kurkunpään rentous. Voimakkuuden hakeminen tapahtuu myös valitettavan usein puristeisesti kurkunpään tasolla. Äänen kuuluvuutta haettaessa äänihygienisempi tapa on tukea ääni hyvällä hengityksellä vatsasta saakka kurkunpään pysyessä suhteellisen rentona äännön aikana.
  – Avaa suuta. Kun annat suun avautua ja leuan laskeutua ääni soi paremmin ja kuulija saa äänestäsi paremmin selvää.
  – Kokeile äänen voimistamisen sijaan vokaalien keston pidentämistä = hidasta puhetta! Soivat äänteet kuullaan äänenä ja mitä enemmän puheessa on soivuutta, sitä enemmän äänivihjeitä kuulijan korvaan saatetaan.
 3. Nesteytys
  – Juo paljon vettä, se pitää limakalvot kunnossa (2 litraa päivässä)
  – Vältä liiallista diureettisten aineiden nauttimista (ts. kahvi ja tee kuivattavat limakalvoja)
 4. Äänen suuntaaminen
  – Suuntaa puheesi vastaanottajalle. Omaan rintaan tai lattiaan puhuttu mumina joudutaan usein toistamaan. Katsekontakti ja äänen suutaaminen kuulijaa kohti helpottaa viestin perillemenoa huomattavasti.
 5. Äänen lämmittely
  – Lämmittele ääni ennen sen vaativaa käyttöä. Voit käyttää lämmittelyyn esimerkiksi näitä. Hyräile nasaaliäänteillä (n, m) itseksesi. Pärisyttele huulilla ja äännä samalla kevyesti liu’uttaen ylös ja alas. Haukottele, se rentouttaa ja laskee kurkunpäätä.
 6. Muista lepo
  – Anna äänen levätä jos tunnet sen rasittuneeksi. Vältä puhumista, pidä taukoja tai puhu mahdollisimman hiljaa, mutta ei kuiskaten.

 

Huom! Harjoitukset ja vinkit on suunnattu terveen äänen kehittämiseen entistä paremmin ilmaisevaksi, kestävämmäksi ja soivemmaksi. Mikäli epäilet kurkunpäässäsi patologista vaivaa tai esimerkiksi äänen käheys on kestänyt kaksi viikkoa, hankkiudu tutkimuksiin korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärille tai foniatrille.

Kommentoi tai ehdota aihetta

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.