Äänen haasteet osa II: Flunssa ja kurkkukipu

Suomen syksyssä tuttuja vieraita ovat flunssa ja monenlaiset räkätaudit. Virusinfektioiden seurauksena myös ääni voi joutua koville. Nenän seudun tukkoisuuden voi kuulla äänestä nasaalisuutena tai denasaalisuutena ja kurkussa olevan tulehduksen käheytymisenä, rahisevuutena, äänen mataloitumisena tai tietynlaisen äänentuoton vaikeutumisena. Voi olla, että esimerkiksi hiljaista, soivaa ääntä on erityisen vaikeaa saada aikaiseksi. Virusinfektioiden hoitokeinona ei ole juuri muuta kuin lepo. Äänenhuoltoon kannattaa kiinnittää sairaana ollessa erityistä huomiota. Huonokuntoiset äänihuulet vaurioituvat helpommin kuin normaalisti. Kun annat äänen levätä sen ollessa huonokuntoinen vältät pahempien kudosriskien syntymisen ja nopeutat äänen parantumista.

Mutta mitkä ovat sitten ne konkreettiset keinot äänilepoon ja äänen hoitamiseen flunssan iskiessä? Tässä muutamia keinoja:

1. Vältä puhumista
– Tämä on varmasti vaikeaa jos ympärilläsi on koko ajan ihmisiä. Kerro muille, että et voi käyttää ääntäsi, tällöin puhumattomuuttasi ei koeta töykeänä.
– On hyvä tiedostaa, että äänihuulet liikkuvat helposti myös vaikka varsinaista ääntä ei tuotetakaan. Joskus vain lukiessa tai kuunnellessa musiikkia äänihuulet saattavat tehdä ns. kuivaharjoittelua äännöntuotosta. Jos huomaat näin käyvän, keskity esimerkiksi hetkeksi vain hengittämiseen.

2. Vältä erityisesti voimakkaan äänen käyttämistä
– Käytä huomion saamiseksi muuta apukeinoa kuin voimakasta ääntä. Voisiko se olla esimerkiksi pilli, jokin soitin tai käsien taputus?

3. Älä kuiskaa
– Puhu mieluummin hiljaa ääneen kuin kuiskaten. Kuiskatessa ääni tuotetaan siten, että äänihuulet ovat tiiviisti yhdessä ja ääni syntyy rustoraossa. Näin ollen kurkku rasittuu enemmän kuin tavallista ääntöä tuotettaessa.

4. Yritä välttää yskimistä
– Voit käyttää apuna yskänlääkkeitä tai kurkun kosteutusta ks. vesipiippu.

5. Vesipiippu
– Apteekista voi ostaa muovisen inhalaattorin, jolla saa kosteutettua tehokkaasti nielun, kurkun ja äänihuulet. Vesipiippua suositellaan käytettäväksi astmaatikoille, puhetyöläisille ja laulajille äänihuulten hoitoon myös muulloinkin kuin flunssan aikana.

6. Mene lääkäriin jos käheys jatkuu yli kaksi viikkoa
– Ääni voi olla tilapäisesti käheän kuuloinen ja parantua itsestään, varsinkin kun sitä ei rasiteta liikaa sen ollessa huonokuntoinen. Jos käheyttä on kestänyt kaksi viikkoa ja erityisesti jos sille ei ole olemassa selkeää syytä, on hyvä mennä tarkistuttamaan kurkku lääkärillle. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri voi todeta onko äänihuulissa punoitusta, kyhmyjä tai muuta ylimääräistä kudosta ja sulkeutuuko äänirako ääntä tuotettaessa.

 

Huom! Harjoitukset ja vinkit on suunnattu terveen äänen kehittämiseen entistä paremmin ilmaisevaksi, kestävämmäksi ja soivemmaksi. Mikäli epäilet kurkunpäässäsi patologista vaivaa tai esimerkiksi äänen käheys on kestänyt kaksi viikkoa, hankkiudu tutkimuksiin korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärille tai foniatrille.

Kommentoi tai ehdota aihetta

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.