Seksikäs käheys

Jotkut rock-laulajat ovat sitä mieltä, että äänihuulikyhmyt ovat kuin työmiehen känsät ja kuuluvat asiaan ammatissa. Seksikkään käheä viskibasso voi olla myyntivaltti. Mutta jos kyse on siitä, että ääni on sairas, onko se enää seksikästä? Kuka osaa muokata itselleen juuri sopivan kokoiset kyhmyt, sairauden, joka vaikuttaa vain vähän, mutta ei mene liian pitkälle ja estä joku päivä äänen hävitessä kokonaan esimerkiksi konsertin pitämistä?

Hyvä laulutekniikka samoin kuin hyvä puhetekniikka ovat ensiarvoisen tärkeitä asioita, varsinkin jos ääntä käytetään paljon, vaativissa olosuhteissa tai vaativalla tavalla. Siis jos haluaa pitää ääntöelimistönsä terveenä. Myös äänen väsymisen tuntemukset ja merkit kannattaa ottaa tosissaan ja antaa tarvittaessa äänelle sen tarvitsemaa lepoa.

Liian pitkään jatkuneen tai liian raskaan äänentuoton seurauksena kurkunpään lihakset voivat väsyä siten, että niistä poistuu aineenvaihdunnassa tarvittavia aineita ja niihin kertyy kuona-aineita, esimerkiksi maitohappoa. Äänen sameutuminen ja hälyn lisääntyminen samoin kuin äänen menetys voivat liittyä siihen, että äänihuulikudoksen viskositeetti eli kudoksen nesteen kitka kasvaa. Tämä voi johtua kudoksissa olevan nesteen vähentymisestä ja toisaalta kuona-aineiden kertymisestä. Tällöin äänihuulivärähtely hankaloituu. Kuivumista voi aiheuttaa voimakas ja nopea äänihuulivärähtely (esim. voimakkaassa ja korkeassa äänessä). Jos taas äänihuuliin kertyy nestettä (kuona-aineita), voivat äänihuulet  alkaa värähdellä epäsäännöllisesti ja ääni kuullaan äänen särähtelynä, rahinana tai rahisevana käheytenä. (Laukkanen & Leino, 2001:)

Pahimmassa tapauksessa, jos rasitusta on kestänyt jo liian kauan, äänihuuliin voi alkaa kehittyä ylimääräistä kudosta, josta voi muodostua äänihuulikyhmyt tai polyyppeja. Nämä jämähtävät äänihuulten limakalvon pinnalle ja estävät äänihuulten tiiviin sulkeutumisen sekä tasaisen värähtelyn. Ääni kuulostaa heikolta ja rahisevalta. Ongelmat voivat poistua itsekseen äänilevolla tai hygienisemmän äänenkäyttötavan omaksumisella, mutta usein tarvitaan avuksi myös kirurgin veistä ja ääniterapiaa. Voimakas yskiminen, huuto, painonnosto tai kurkunpäähän kohdistuneet iskut voivat aiheuttaa äänihuuliin verenvuotoa. Tällöin ääni käheytyy nopeasti ja hoitona käytetään äänilepoa. Hyvin voimakas ja/tai pitkään jatkunut puristeinen äänenkäyttö voi saada aikaan äänihuulten takaosaan haavaumia. Se voi aiheuttaa ääneen käheyttä tai vain kivun tuntemuksia. Hoitona käytetään äänilepoa ja -terapiaa. (Laukkanen & Leino, 2001:)

Äänen terveyteen ja huoltoon aletaan kiinnittää liian usein huomiota vasta sitten, kun ollaan saatu aikaiseksi jo ongelmia. Niin kuin monessa muussakin terveyteen liittyvässä asiassa, tervettä ääntä osataan kaivata vasta sitten kun se on jo menetetty.

Palveluksia, joita jokainen voi omalle äänelleen tehdä:
1. Omaksu hyvä, riittävän rento äänenkäyttötapa
2. Opettele välttämään äänen ylikuormitusta
3. Anna äänelle lepoa sen ollessa rasittunut tai flunssainen
4. Jos tupakoit, lopeta
5. Juo vettä
6. Lämmittele ääni ennen vaativaa äänenkäyttöä. Vaativaa äänenkäyttöä voivat olla esimerkiksi pitkät puhumispätkät, voimakkaan äänen käyttö, laulaminen ja esiintyminen.
7. Jos käheyttä on jatkunut kaksi viikkoa ja varsinkin, jos sille ei löydy mitään selvää syytä, hakeudu korva-, nenä-, kurkkutautien erikoislääkärille tai foniatrille tutkimuksiin.

Yksi mukava harjoitus, jolla voi hyvin lämmitellä ääntä, on huulilla päristely (kuten pikkulapset tekevät leluautoilla ajaessa).

HARJOITUS:
Tee harjoitus kevyesti, herätellen.
– Anna ilman virrata ulos huulten ollessa kevyesti yhdessä siten, että huulet alkavat värähdellä toisiaan vasten.
– Pyri pitämään huulet ja posket riittävän rentoina ja ilmanvirtauksen tasaisena.
– Päristele huulilla pitkiä pätkiä samalla kevyesti ääntäen.
– Voit kokeilla aluksi suoraa ääntä puhekorkeudelta ja sen jälkeen liu’uttaa ääntä ylös ja alas.
– Voit jopa yrittää päristellä jonkin kappaleen mukaan.

Jos harjoitus tuntuu haasteelliselta, kokeile myöhemmin uudelleen. Tässä on mahdollista kehittyä ja harjoitus tekee mestarin.

Lähde:
Laukkanen, A-M. & Leino, T. 2001. Ihmeellinen Ihmisääni. Gaudeamus. Helsinki.

 

Huom! Harjoitukset ja vinkit on suunnattu terveen äänen kehittämiseen entistä paremmin ilmaisevaksi, kestävämmäksi ja soivemmaksi. Mikäli epäilet kurkunpäässäsi patologista vaivaa tai esimerkiksi äänen käheys on kestänyt kaksi viikkoa, hankkiudu tutkimuksiin korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärille tai foniatrille.

4 kommenttia artikkeliin ”Seksikäs käheys

 1. Hei, kävin vähän aikaa sitten foniatrilla ja minulla todettiin isohkot äänihuulikyhmyt. Olen jo vuosia kärsinyt siitä että ääni kuluu helposti. Joskus esim. keikkojen tai baari-iltojen jälkeen ääntä ei lähde pihaustakaan. Nykyään opiskelen laulua ja äänen lähteminen tuottaa paljon ongelmia, joten koitan tietenkin päästä kyhmyistä eroon. Ajatus äänen muuttumisesta kuitenkin ahdistaa paljon. Olen opetellut laulamaan ja oppinut pitämään äänestäni tämmöisenä rohinana, ja pelkään etten osaa toimia sen kanssa kun se muuttuu. Voiko laulaessa tuottaa säröä niin ettei se täysin tuhoa äänihuulia? Olen melko varma että kyhmyt ovat syntyneet vääränlaisen puhetekniikan ansiosta, pystynkö mitenkään itse kartoittamaan missä vika on, vai täytyykö odottaa että pääsen puheterapiaan?

  ps. Olen yrittänyt googletella aiheesta paljon ja sinun blogistasi on tähän mennessä ollut eniten apua. Kiitoksia etenkin ääniharjoituksista.

  1. Hei,

   kiitos kommentistasi. Ikävä kuulla äänihuulikyhmyistäsi.

   Tilanteesi on hyvin mielenkiintoinen monestakin syystä. On totta, että sitä mitä olemme tottuneet pitämään normaalina ja persoonaamme kuuluvana, on hyvin hankala muuttaa. Kun olet tottunut äänesi karheuteen ja se varmasti voi olla mukava persoonallinen lisä laulussa, voi olla vaikeaa päästää siitä irti. Itse en ole lauluäänen ammattilainen, joten en osaa sanoa mitä hyviä keinoja särön tuottamiseen on. Mitä mieltä laulunopettajasi on tuosta särön tuottamisesta ääntä rasittamatta?

   Yleensä äänihäiriön syntyyn vaikuttaa moni asia yhtäaikaa. Äänihuulikyhmyissä usein syynä on myös runsas ja voimakas äänenkäyttö eli suuri äänirasitus ja palautumisaikojen vähyys. Kannattaa tutustua esimerkiksi tällaiseen oppaaseen:
   http://www.ttk.fi/julkaisut/aaniergonomia_-_toimiva_aani_tyovalineena%2821114%29.1284.shtml
   Se sisältää monipuolista tietoa siitä, miten ääntä on mahdollista suojella omalla toiminnallaan.

   Puheterapeutti on erikoistunut äänihäiriöiden hoitoon ja saat häneltä varmasti hyvin apua ja opastusta siihen, millaisilla keinoilla äänihuulikyhmyt voidaan parantaa. Suosittelen siis, että annat hänen arvioida tilanteesi.

   Jos teet itse ääniharjoituksia, pidä huolta, että äänesi ei rasitu niistä liikaa. Eli hyvin kevyesti ja hiljaisella äänellä. Ja kun tunnet äänesi väsyneeksi, pyri antamaan sille lepoa ja vältä ainakin voimakkaan äänen tuottamista.

   Uskon, että kun pidät päämäärän mielessäsi, eli halun päästä kyhmyistä, jotta äänesi kestäisi paremmin, voit pikkuhiljaa hyväksyä myös uuden, ei niin korisevan äänen osaksi persoonaasi. Ole itsellesi armollinen, nämä asiat eivät tapahdu hetkessä.

   Hurjasti tsemppiä matkaan!

 2. Hei,

  olen kohta 20-vuotias nuorimies, joka on harrastanut laulamista 3-4 vuotta. Olen vasta pari kuukautta sitten alkanut käydä tunneilla, mutta sitä aikaisemmin olen lauleskellut lähinnä yksin kitaran säestyksellä. Muistankin, kuinka lukion ensimmäisen musiikin kurssin alussa oli mahdollisuus antaa laulunäyte, ja käytin tilaisuuden hyväkseni. Opettaja totesi minulle, että laulat hyvin, mutta äänesi on aika käheä. Tämän hän sanoi, koska puheäänessäni karheutta ei ollut juuri ollenkaan (eikä ole vieläkään), ja sitä onkin kuvailtu rikkaan ja selkeän kuuloiseksi. Sen jälkeen olen siis jatkanut lauluharrastusta hyvinkin innokkaasti, mutta ongelma on se, että huomaan yskiväni ja selvittäväni kurkkua melko usein, ja varsinkin jos laulan, teen sitä jatkuvasti ja välillä aggressiivisesti, joskus jopa kesken kappaleen, sillä kurkkuun vain kertyy jotain, mikä täytyy poistaa. En ole tästä ongelmasta laulunopettajalleni vielä maininnut, vaikka hän on kyllä moneen kertaan todennut, että lauluääneni on ”very breathy”, minkä hän on sanonut johtuvan vääränlaisesta hengitystekniikasta. Minulla on hetkiä, jolloin pystyn laulamaan todella selkeästi, melkein ilman minkäänlaista käheyttä, mutta silti liian usein huomaan rykiväni.
  Rakastan laulamista, mutta olen huolestunut jatkuvasta kurkun selvittämisestä ja yskimisestä, sillä teen sitä myös päivinä, jolloin en laula (jotka tosin ovat harvassa). Vasta viime aikoina äänenkäyttöön tarkemmin perehtyneenä olen ymmärtänyt, että kyseinen tapa (varsinkin kun olen tehnyt sitä sen 3-4 vuotta) voi aiheuttaa pysyvää haittaa äänihuulille, mitä en tietenkään halua. Kysyisinkin, että miten saisin tämän loppumaan, ja pitääkö asia viedä jopa lääkärille asti?

  1. Hei Mikko,

   kiitos kommentistasi.

   Olet oikeassa, varsinkin raju yskiminen rasittaa kurkunpäätä, se on kuin pyörremyrsky äänihuulille, äänihuulet painautuvat tiiviisti toisiaan vasten ja kurkunpään alapuolinen paine on hyvin suuri. Yskimisen tarve voi olla merkki rasittuneesta kurkunpäästä. Se voi myös helposti jäädä tavaksi ja voi tuntua tarpeelliselta selvittää kurkkua, vaikka siitä ei hyötyä olisikaan. Kannattaa kokeilla yskimisen sijaan ottaa vesihuikka tai vain nielaista, se rentouttaa kurkunpäätä. Jos on pakko yskiä, niin kannattaa pyrkiä tekemään se mahdollisimman varovaisesti. Limakalvot on hyvä pitää kosteana juomalla riittävästi vettä, kaksi litraa päivässä on hyvä määrä. Apteekista voi myös ostaa vesipiipun, jolla voidaan kostuttaa kurkunpään limakalvoja suoraan. Tässä ohje sellaisen käyttöön.

   Sinun kannattaa mainita tuosta yskimistarpeesta laulunopettajallesi. Kertomasi perusteella vaikuttaa siltä, että nimenomaan lauluäänesi rasittaa kurkkuasi. Varsinkin tarve yskiä kesken kappaleen, on mielestäni huolestuttavaa. Jos käheyttä tai yskimistarvetta puhuessa ei kuitenkaan ole, voisi laulutekniikan parantaminen helpottaa Sinua. Vapaa ja toimiva hengitys on olennainen osa hyvää äänekäytön tekniikkaa ja kannattaa opetella sitä ehdottomasti vapaan ja rennon äänentuoton ohella. Jos yskimistarpeesi vain jatkuu, vaikka tietoisesti pyrit siitä pääsemään eroon ja varsinkin jos käheys siirtyy myös puheääneen, suosittelen sinua käymään näyttämässä kurkkuasi lääkärille. Ainakin siten voidaan poissulkea äänihäiriön mahdollisuus.

   Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua.

   – Johanna

Kommentoi tai ehdota aihetta

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.