Äänen haasteet osa III: Meluisa tila tai työympäristö

Oletko joskus ollut tilanteessa, jossa puheenvuoron saa aina kovaäänisin tyyppi? Entä miltä tuntuu kurkussa baari-illan jälkeen, kun musiikin desibelirajat paukkuvat?

Äänentuoton kannalta melua ovat puhumisen kanssa kaikki samanaikaiset äänet, jotka ylittävät 40 dB. Tällöin alamme vaistomaisesti voimistaa ääntämme 5 dB 10 dB:n taustamelun nousua kohti. Jotta myös esimerkiksi iäkkäät, vieraskieliset ja lapset erottaisivat puheen hyvin, puhujan äänen tason pitäisi olla vähintään 15 dB:a korkeampi kuin taustamelun. Usean henkilön puhuessa samanaikaisesti on taustamelu noin 70 dB ja jos joukossa huudetaan, taustamelu nousee 80 dB:iin. Kun taustamelu nousee yli 70 dB puheviestintä käy hyvin ongelmalliseksi ja äänenkäyttöä suositellaan rajoitettavaksi. (Sala, Sihvo ja Laine, 2011.)

Joissain päiväkodeissa ja kouluissa oppilaita ohjataan hiljaisempaan äänentuottoon siten, että aina kun melutaso ylittää tietyn desibelimäärän, seinälle syttyy punainen valo. Ilmeisesti valomerkki myös toimii aika hyvin. Tämä on varmasti hyväksi sekä korville, psyykelle että äänelle. Entä sitten, kun käytettävissä ei ole tällaista apuvälinettä ja jos aikuiset lähtevät metelöintiin mukaan? Eräs kurssillani ollut nainen tunsi vaikeaksi tilanteen, jossa hän tuli uuteen työyhteisöön ja äänenkäyttötottumukset siellä olivat, että kaikki huutavat. Hän ei ollut tottunut siihen, eikä halunnut tehdä niin, mikä onkin erinomainen asenne äänenhuollon ja kestämisen kannalta. Melutaso on kaikkien kannalta hyvä saada hiljaisemmaksi. Ääntä säästääkseen huomion saamiseksi voi käyttää muitakin keinoja kuin pelkkä voimakas ääni. Esimerkiksi kellot, torvet, pillit, hiljaisuus, käden nosto ylös tai mitä ikinä voikaan keksiä. Mutta mitä jos työyhteisö vaatii työntekijää käyttämään voimakasta ääntä? Jos lapset totutetaan siihen, että kaikki ohjeistus annetaan voimakkaalla äänellä, entistä kovempia ratkaisuja huomion saamiseksi vaaditaan pidemmän päälle, kun kaikki ovat turtuneet jatkuvaan meteliin.

Toki meluisuuden lähteitä voivat olla myös esimerkiksi toimiston koneet tai ilmastointi, avokonttorissa puhelimen pirinät, kenkien kopse, radio työpisteessä ym. Tällaisessa työympäristössä kaikkea ylimääräistä metelin tuottamista tulisi välttää ja esimerkiksi mennä työkaverin luo puhumaan sen sijaan, että huutelisi hänelle muutaman metrin päähän.

Meluisassa työyhteisössä olisi hyvä keskustella yhteisistä säännöistä, joiden avulla meteliä voidaan vähentää.

Voimakkaan äänen käyttöä on syytä opetella, jos kuitenkin joudut usein tilanteeseen jossa sitä tarvitaan. Kannattaa tarkkailla äänenkäyttöään tilanteissa, joissa ääni joutuu koville. Perus lähtökohtana on aina hyvä puhetekniikka. Kurkku ei saisi kiristyä liikaa eikä äänen korkeus nousta huomattavasti. Myös voimakasta ääntä on mahdollista tuottaa siten, että se ei rasita äänielimistöä.

Sihvo, Sala ja Laine (2011) esittelevät kolme edellytystä voimakkaan äänen tuottamisen ja huutamisen kivuttomalle onnistumiselle:

1. seiso rennon ryhdikkäästi
2. ota ilmaa asentoa muuttamatta oikealla tavalla, nenän kautta ja riittävästi ennen äänen aloitusta
3. säilytä leuan rentous ja kurkunpään toimintavapaus

Vinkkejä äänenkäyttöön meluisassa tilassa löytyy myös täältä.

Kirjallisuus:

Eeva Sala, Marketta Sihvo ja Anneli Laine. 2011. Ääniergonomia – Toimiva ääni työvälineenä. Työterveyslaitos. 2., korjattu painos. Helsinki.

 

Huom! Harjoitukset ja vinkit on suunnattu terveen äänen kehittämiseen entistä paremmin ilmaisevaksi, kestävämmäksi ja soivemmaksi. Mikäli epäilet kurkunpäässäsi patologista vaivaa tai esimerkiksi äänen käheys on kestänyt kaksi viikkoa, hankkiudu tutkimuksiin korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärille tai foniatrille.

Kommentoi tai ehdota aihetta

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.