Äänen haasteet, osa IV: kevät, kesä ja pölyt

Ilmanlaadun on todettu vaikuttavan äänen hyvinvointiin. Kevät onkin monelle äänenkäyttäjälle hankalaa aikaa, kun katupölyt leijuvat välillä aivan näkyvinä pilvinä asvalttien yllä. Jossain vaiheessa onneksi sorat on tieltä lakaistu ja tilanne helpottuu. Sitten alkaakin jo koivujen kukinta ja erilaiset siitepölyt tukkivat neniä lähes koko kesän.

Ääneen vaikuttaa tietysti se, jos nenä on tukossa ja limaa erittyy paljon. Pölyt myös ärsyttävät ja kuivattavat limakalvoja kurkunpäässä ja allergikoilla voivat saada aikaan myös tulehdustilan.

Mikä siis eteen, kun äänen olisi toimittava ja köhimisen tarve on suuri?

Erilaisten allergialääkkeiden tai nenäsumutteiden lisäksi on olemassa lääkkeettömiä keinoja äänen hyvinvoinnin parantamiseksi allergia-aikaan. Kerron nyt kahdesta itse hyviksi toteamistani keinosta.

1. Nenähuuhtelu

– Nenähuuhtelun voi tehdä Nenäkannulla, johon laitetaan kädenlämpöistä suolavettä. Vesi juoksutetaan molemmista sieraimista vuorotellen läpi siten, että se valuu vastakkaisen sieraimen kautta ulos. Tämä puhdistaa nenäonteloiden limakalvoa ja voi tuoda nopean helpotuksen tukkoiseen oloon sekä auttaa pitämään ontelot auki myös pidemmällä tähtäimellä. Nenäkannun voi hankkia apteekista ja se maksaa noin 11 euroa. Sitä suositellaan käytettäväksi erityisesti allergiaan / allergiseen nuhaan, astmaan, poskiontelovaivoihin ja limakalvojen kuivuuteen.

2. Vesipiippu-inhalaattori

– Vesipiippu on elintarvikemuovista valmistetttu inhalaattori, jolla saadaan helpostusta kurkunpään limakalvoille. Piippuun laitetaan hieman kuumaa suolavettä ja vesihyöryä imetään piipusta keuhkoihin. Höyry menee matkalla suoraan suun, nielun, kurkunpään ja äänihuulten limakalvoille kosteuttaen ja hoitaen niitä. Vesipiipun käyttö vähentää erityisesti köhimisen tarvetta. Sen voi hankkia apteekista ja se maksaa noin 16 euroa. Vesipiippua suositellaan käytettäväksi erityisesti astmaatikoille, laulajille, flunssapotilaille ja puhetyöläisille. Täällä on kerrottu yksityiskohtaisesti, kuinka vesipiippua tulisi käyttää äänen hoidossa.

Kannattaa kokeilla olisiko näistä sinulle itsellesi apua. Ei anneta köhimisten viedä iloa aurinkoisista kevätpäivistä!

 

Huom! Harjoitukset ja vinkit on suunnattu terveen äänen kehittämiseen entistä paremmin ilmaisevaksi, kestävämmäksi ja soivemmaksi. Mikäli epäilet kurkunpäässäsi patologista vaivaa tai esimerkiksi äänen käheys on kestänyt kaksi viikkoa, hankkiudu tutkimuksiin korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärille tai foniatrille.

Kommentoi tai ehdota aihetta

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.