Keho on äänen soitin, osa I

Seuraavat viisi kirjoitustani keskittyvät siihen, miten kehomme vaikuttaa äänen toimivuuteen. Pääajatuksena pidän sitä, että ääntä ja kehoa ei voi erottaa toisistaan, vaan ne toimivat yhteistyössä. Keho toimii ikään kuin soittimena äänellemme.

Äänen anatomiaa ja fysiologiaa

Ääni muodostuu alunperin kurkunpäässä. Kun äänihuulet lähestyvät toisiaan, niiden välistä kulkeva ilmavirtaus keuhkoista saa äänihuulten pinnalla olevan limakalvokerroksen värähtelemään ja tuottamaan lähdeääntä. Kun tuo lähdeääni kulkee eteenpäin ääntöväylässä kurkunpään eteisontelon, nielun ja suu- ja nenäonteloiden kautta nenästä ja suusta ulos, ääneen syntyy persoonallinen väri, jonka perusteella voimme erottaa toisen puheäänen toisesta. Tämä äänenvärin syntyminen perustuu resonanssi-ilmiöön, missä tietyt äänen taajuudet vahvistuvat ja toiset taas heikkenevät. Ilmiön ansiosta tunnistamme myös eri äänteet toisistaan ja sen avulla voimme vaikuttaa äänen soivuuteen ja kuuluvuuteen. Ääntöväylä on jokaisella ihmisellä hieman erilainen johtuen geneettisistä syistä ja esimerkiksi ihmisen koosta. Voimme oppia hallitsemaan ääntöväylää muokataksemme äänenväristä tietynlaista. Tästä äärimmäisenä esimerkkinä voidaan pitää imitaattoreita, jotka pystyvät pääsemään hyvin lähelle toisen ihmisen puhetta äänenvärin suhteen.

Voit kokeilla ääntöväylän merkitystä esimerkiksi siten, että toistat samaa äännettä (esimerkiksi a-vokaalia) ensin pää pystyssä, sitten laskemalla leukaa kohti rintaa. Huomaatko mitä tapahtuu äänenvärille?

Seuraava osa sarjasta Keho on äänen soitin julkaistaan viikon kuluttua.

Kommentoi tai ehdota aihetta

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.