Keho on äänen soitin, osa II

Keho on äänen soitin -juttusarja keskittyy siihen, miten kehomme vaikuttaa äänen toimivuuteen. Pääajatuksena on se, että ääntä ja kehoa ei voi erottaa toisistaan, vaan ne toimivat yhteistyössä. Keho toimii ikään kuin soittimena äänellemme.

Äänihuulet ja kurkunpää

Äänenlaadusta puhuttaessa äänihuulet nousevat tärkeään asemaan. Äänihuulten on hyvä olla puhuttaessa lähellä toisiaan, mutta liiallista puristusta ei saisi olla. Mikäli äänihuulet puristuvat pitkiksi ajoiksi ja tiukasti yhteen, ääneen tulee puristeinen sävy ja esimerkiksi narinaa voi tulla puheeseen useammin. Jos taas mietitään vastakohtaa, hyvin huokoista ääntä, äänihuulet eivät juurikaan vietä aikaa tiiviisti yhdessä, vaan ilmaa pääsee virtaamaan keuhkoista kurkunpään läpi hyvin paljon ja äänestä tulee huokoisemman kuuloinen. Äänen kestävyyden kannalta olisi hyvä, jos pääsisimme kurkunpään tasolla taloudelliseen tilanteeseen, jossa äänihuulet toimivat aktiivisesti, mutta rennosti.

Äänenlaatuun ja äänihuulten toimintaan vaikuttaa suuresti se, miten olemme tottuneet äänihuulia käyttämään. Joskus myös lihasjumitukset kehossa ja esimerkiksi niska-hartiaseudulla voivat aiheuttaa puristusta kurkunpään seudulle ja näin ollen myös äänihuuliin.

Optimaalisen äänihuulten toiminnan löytämiseksi on olemassa monia hyviä harjoituksia. Näistä suosituksi ovat tulleet esimerkiksi pillin tai putken kanssa tehtävät harjoitukset. Alla on Ingo Titzen video pilliharjoittelusta. Tee harjoitukset siten, että kurkussa ei tunnu pahalta. Jos tunnet kurkunpääsi väsyvän, kokeile tehdä harjoitus hieman kevyemmin. Mikäli tämäkään ei auta, pidä taukoa ja kokeile joskus myöhemmin uudelleen. 

Seuraava osa sarjasta Keho on äänen soitin julkaistaan viikon kuluttua.

Huom! Blogissa olevat harjoitukset ja vinkit on suunnattu terveen äänen kehittämiseen entistä paremmin ilmaisevaksi, kestävämmäksi ja soivemmaksi. Mikäli epäilet kurkunpäässäsi patologista vaivaa tai esimerkiksi äänen käheys on kestänyt kaksi viikkoa, hankkiudu tutkimuksiin korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärille tai foniatrille.

 

 

Kommentoi tai ehdota aihetta

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.