Keho on äänen soitin, osa III

Keho on äänen soitin -juttusarja keskittyy siihen, miten kehomme vaikuttaa äänen toimivuuteen. Pääajatuksena on se, että ääntä ja kehoa ei voi erottaa toisistaan, vaan ne toimivat yhteistyössä. Keho toimii ikään kuin soittimena äänellemme.

Hengitys

Äänenkäytön kannalta olisi hyvä pitää yllä syvähengitystä, jolloin voimme käyttää keuhkot mahdollisimman tehokkaasti hyväksi ja ilma pääsee virtaamaan keuhkojen alaosaan saakka. Tällöin kurkunpään tasolla on helpompi pitää rento ja väljä olotila ja äänihuulikontrolli helpottuu. Yleisin väärä hengitystapa, pinnallinen hengitys voi vaikuttaa siihen, että yläkroppa jännittyy ja varsinkin hartioiden ja kurkunpään alueelle tulee äänenkäyttöä vaikeuttavia kireyksiä. Myös varsinkin ylävartalossa olevat kehon kireydet voivat vastaavasti vaikuttaa siihen, että hengitys vaikeutuu. Pölyt, ilman epäpuhtaudet ja hengityselinsairaudet voivat olla myös haaste hengitykselle ja äänenkäytölle.

Tsekkaa hengitätkö oikein: Laita kätesi keskivartalon, vatsan ja kylkien alueelle. Anna ilman virrata sisään ja ulos. Hengittäessä pitäisi tuntua liikettä kyljissä ja vatsassa. Jos nämä osat ovat liikkumatta ja sen sijaan rintakehä ja olkapäät nousevat, hengität todennäköisesti vain keuhkojen yläosalla pinnallisesti. Hengityksestä olen kirjoittanut aikaisemmin täällä.

Seuraava osa sarjasta Keho on äänen soitin julkaistaan viikon kuluttua.

 

Kommentoi tai ehdota aihetta

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.