Keho on äänen soitin, osa IV

Keho on äänen soitin -juttusarja keskittyy siihen, miten kehomme vaikuttaa äänen toimivuuteen. Pääajatuksena on se, että ääntä ja kehoa ei voi erottaa toisistaan, vaan ne toimivat yhteistyössä. Keho toimii ikään kuin soittimena äänellemme.

Leuan ja kasvojen rentous

Leuan rentous ja riittävä avaaminen on yksi tärkeä asia hyvän puhetekniikan aikaansaamiseksi. Monesti huomaa ihmisiä, joilla on tapana puhua hyvin pienellä suun liikkeellä. Voi olla, että ylä- ja alahampaat pyrkivät koko ajan olemaan yhdessä ja purentalihaksissa on huomattavia kireyksiä. Purentalihasten kireudet ovat tavallisia esimerkiksi yönarskuttelijoilla. Voi myös olla, että suuta ei vain ole hoksannut avata tarpeeksi puhuessaan.

Kun leuka laskeutuu riittävän alas, ääni pääsee resonoimaan paremmin ja äänen soivuus ja kuuluvuus kasvavat huimasti. Myös artikulointi helpottuu suun avaamisen ansiosta. Kannattaa huomioida, että suun liike artikuloinnissa on nimenomaan ylös-alas -suuntainen, eikä esimerkiksi leviä poskiin. Artikulointia yritetään joskus selkiyttää sillä, että varsinkin e- ja i-ääneiden kohdalla levitetään suuta kohti korvia, mikä voi vaikuttaa kuulijasta/katselijasta jopa irvistelyltä sekä aiheuttaa turhia jännittymiä poskilihaksille.

Kasvojen lihakset yleensä ottaen kannattaa lämmitellä ja rentouttaa ennen äänellistä suoritusta, sillä ne osallistuvat artikulaatioon ja äänen soivuuden muodostamiseen. Kasvojen/leukojen kireyksiin voi saada myös apua esimerkiksi Voice Massage tai VoiceWell -hoidosta.

Rentouta kasvot ja leuka:

  • Avaa suusi ja silmäsi niin suuriksi kuin mahdollista ja pidä hetki. Sitten purista kasvosi kurttuun nenän ympärille silmät ja suu kiinni ja pidä hetki. Toista muutaman kerran.
  • Huomaa myös esimerkiksi ylähuulen toiminta. Onko huuli puhuessa jähmettynyt johonkin asentoon, vai toimiiko se aktiivisesti artikulaation apuna? Venytä ylähuulta etusormen ja peukalon pihtiotteella hetki.
  • Hiero käsilläsi purentalihaksia poskiluiden alapuolella. Anna suun olla hierottaessa hieman auki. Ravistele tämän jälkeen päätä niin, että posket ja leuka hölskyvät. Päästä samalla ääntä.

Seuraava osa sarjasta Keho on äänen soitin julkaistaan viikon kuluttua.

 

Kommentoi tai ehdota aihetta

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.