Keho on äänen soitin, osa V

Keho on äänen soitin -juttusarja keskittyy siihen, miten kehomme vaikuttaa äänen toimivuuteen. Pääajatuksena on se, että ääntä ja kehoa ei voi erottaa toisistaan, vaan ne toimivat yhteistyössä. Keho toimii ikään kuin soittimena äänellemme.

Kehon asento

Koko kehon asento vaikuttaa äänen toimivuuteen. Kun pidät hyvän ryhdin, hengitys helpottuu, kurkunpään alueelle ei tule turhia jännityksiä ja lihakset pysyvät riittävän rentoina tuottaakseen parhaan mahdollisen tuloksen. On hyvä pitää mielessä se, että selkä pysyy suorana ja niska selän jatkeena puhut sitten istuen tai seisten. Liian staattinen asento voi kuitenkin myös aiheuttaa jumituksia erityisesti niska-hartiaseudulla. Muista siis pitää yllä liikettä kehossa ja pitää esimerkiksi taukoja istumatyöstä. Kannattaa yrittää päästä tavasta, jossa ristitään jalat tai annettaan kehon valahtaa röhnötysasentoon.

Kehon hyvinvoinnista kannattaa pitää huolta. Yleiskunto ja lihasvoima voivat vaikuttaa siihen, miten saamme äänen toimimaan. Maltillisella lihaskuntoharjoittelulla hoidat esimerkiksi niska-hartiaseudun lihaksia niin, etteivät ne jumiudu helposti. Myös esimerkiksi erilaiset joogaharjoitukset ovat hyväksi keholle ja äänelle.

Suorista keho näiden vinkkien avulla:

  • Istuessa: pidä molemmat jalkapohjat tukeavasti maassa, tunne istuinluut takapuolen alla. Kuvittele, että takaraivostasi lähtee näkymätön naru kattoon ja niska ja selkä pitenevät kohti kattoa. Kääntele hieman päätä puolelta toiselle ja kuvittele, että pää kelluu kevyenä ylimmän niskanikaman päällä.  
  • Seistessä: Pidä polvet hieman pehmeinä niin, että ne eivät ole takalukossa. Kuvittele, että takaraivostasi lähtee näkymätön naru kattoon ja niska ja selkä pitenevät kohti kattoa. Kääntele hieman päätä puolelta toiselle ja kuvittele, että pää kelluu kevyenä ylimmän niskanikaman päällä.  

Tämä oli tällä erää viimeinen osa sarjasta Keho on äänen soitin.

Kommentoi tai ehdota aihetta

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.