Viikonlopun äänitärppi

Äänen lämmittely on erittäin suositeltavaa, kun tekee puhetyötä tai joutuu käyttämään esimerkiksi voimakasta ääntä. Usein on hyvä hyödyntää esimerkiksi työmatka tähän tarkoitukseen. Yksi seikka kuitenkin pitää ottaa huomioon jos lämmittelee autossa.

Äänen lämmittely voidaan tehdä niin, että tuotetaan esimerkiksi nasaalikonsonantteja (m, n) kevyesti hymisten. Aloitellaan siis ääntöelimistön käyttöä hiljaisella, herättelevällä äänellä. Jos lähdemme heti tykittämään kympillä, voi tulos olla jopa halutusta päinvastainen ja kurkku käheytyy ja kipeytyy.

Autossa sisämelu voi yltää joskus jopa 70 dB:iin saakka. Normaali puheääni taas on yleensä noin 50-60 dB. Eli jos yrität saada äänesi kuuluviin auton taustamelun yli, sinun täytyy useissa autoissa käyttää voimakasta puheääntä.

Äänenlämmittely autossa onnistuu siis siinä tapauksessa, että otat huomioon sen, ettei ääni juurikaan kuulu taustamelun yli. Tällöin kannattaa enemmänkin kiinnittää huomiota äänen aiheuttamiin tuntemuksiin kehossa, esimerkiksi rintakehän ja kasvojen resonointiin.

Niin, ja kannattaa muistaa tämä seikka myös silloin kun hoilaa musiikin mukana tai keskustelee matkakavereiden kanssa. Jos radio kuuluu auton taustamelun yli, sen voimakkuus voi olla suurempi kuin 70 dB ja jos taas puhut/laulat tätä voimakkaammin, aletaan kohta jo tavoitella huutoäänen voimakkuutta. Ja mitä voimakkaampaa äänenkäyttö on, sitä enemmän se ääntöelimistöä rasittaa.

Rentouttavaa ja aurinkoista viikonloppua!

Ps. Kuvan nainen ei toivottavasti ole juuri kuvanottohetkellä tuottamassa ääntä, sillä pään asento (sivulle kääntyneenä) aiheuttaisi kurkunpäälle turhaa puristusta, mistä saattaisi koitua harmia äänenkäytölle. 😉

 

Huom! Blogissa olevat harjoitukset ja vinkit on suunnattu terveen äänen kehittämiseen entistä paremmin ilmaisevaksi, kestävämmäksi ja soivemmaksi. Mikäli epäilet kurkunpäässäsi patologista vaivaa tai esimerkiksi äänen käheys on kestänyt kaksi viikkoa, hankkiudu tutkimuksiin korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärille tai foniatrille.

Kommentoi tai ehdota aihetta

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.