Olisi pitänyt pystyä parempaan!

Olipa kerran ujo tyttö

Odotan vuoroani oven takana ja jännitän. Kädet hikoilevat, sydän hakkaa ja yritän sinnikkäästi näppäillä huilustani äänettömästi vaikeinta kohtaa yhdestä kappaleesta. On vuoroni. Astelen näyttämölle. Katsomossa istuu neljä henkilöä. Aloitan ohjelmistoni soittamisen ja pelkään sitä vaikeaa paikkaa. Kun se lopulta tulee, mokaan. Juuri niin kuin monta kertaa harjoituksissa, vaikka sain kohdan jo menemään hyvin jossain vaiheessa. Myös asteikot soitan takellellen. Poistun paikalta itseäni mielessäni soimaten. En ollut harjoitellut riittävästi. En ollut riittävän hyvä. Olisi pitänyt pystyä parempaan.

Muistan lapsuudestani ja nuoruudestani monenlaisia esiintymistilanteita, joista ahdistavimpina nuo tuskalliset minuutit kurssitutkintoja suorittaessa.

Mokaamisen pelko oli silloin konkreettisesti läsnä.

Muistan jännittäneeni luokassa vastaamista ja sitä, tuleeko ääneni ilmoille soivana vai kähisevänä köhinänä. Haaveilin myös nuorisomusikaaliin pääsystä, mutta pääsykokeissa en saanut itsestäni mitään irti. Toisaalta muistan nauttineeni kansanmusiikkiyhtyeemme keikoista ja juosseeni alakoulussa ympäri luokkaa luokkakaverieni kanssa eläytyessäni esittämään vanhoja suomalaisia elokuvia.

Heittäydyin tarinaan ja unohdin esiintyväni.

Eräänä päivänä

Vasta pitkään näiden kokemusten jälkeen päälle parikymppisenä lähdin kaverini innoittamana improvisaatiokurssille. Tuolla kurssilla oli henkilö, joka houkutteli minut hakemaan harrastajateatteriin. Muistan edelleen sen valtavan pakahduttavan riemun tunteen, kun kuulin päässeeni sisään. En voinut uskoa sitä todeksi. Se oli minulle todella suuri juttu.

Se osoitti vääräksi uskomukseni itsestäni ja kuvitteellisista rajoituksistani.

Harrastin näyttelemistä lähes kymmenen vuoden ajan. Harrastus ravisteli ajatuksiani siitä, onko esiintymisestä lupa nauttia. Mokaamisen pelko ja itsekriittisyys pysyivät myös sinnikkäästi mukanani. Pia Koposen pitämällä improvisaatiokurssilla Teatterin ja draaman tutkimuksen opinnoissa koin havahtumisen sisäiseen kommenttiraitaani, siihen nalkuttajaan, joka ei usko minun onnistuvan ja pyrkii rajoittamaan luovuuttani negatiivisuudellaan.

Sitten

Huomasin laittavani itseni yhä uudelleen erilaisiin esiintymistilanteisiin ja haastavani mokaamisen pelkoani kerta toisensa jälkeen. Nauroin mielessäni pelolleni ja hyppäsin mukaan nalkuttavan kommenttiraidan jäädessä jyrkänteen reunalle.

Tajusin, ettei minuus ole niin mustavalkoista. Goffmanin itsensä esittämisen teorian mukaan esiintymisemme muokkautuu sen mukaan missä tilanteessa kulloinkin olemme. Myös introvertti voi innostua ja käyttää voimakasta ääntä, olla halutessaan vakuuttava.

Klovneriakurssit ravistelivat lopulta vielä enemmän mokaamisen pelkoani. Sitä, että on ihan ok mokata, tai itse asiassa klovneriassa se on jopa toivottavaa. Ehkä suurin oivallus loistavilta Taina Mäki-Ison kursseilta itselleni on ollut hengitys. Vaikka olin puhetekniikan opintojeni ansiosta jo mielestäni hengittämisen mestari, silti lavalla jännittävässä tilanteessa lakkasin hengittämästä. Se tunne, kun jännittävässä tilanteessa puhaltaa suun kautta selvän kuuluvan huokauksen saaden koko kehon rentoutumaan, eikä yhtäkkiä olekaan kiire tai hätä mihinkään, on sanoinkuvaamattoman helpottava.

Voi vain olla läsnä, vaikka on siinä lavalla ja kaikki tuijottavat.

Nykyään

Jännitän edelleen esiintymistä. Varsinkin uusia tilanteita. Myös spontaanit puhetilanteet saavat minut usein jännittämään. Vuosien myötä kokemukseni esiintymisestä eivät ole poistaneet jännitystä kokonaan. Jännittämisaika ennen tulevaa tapahtumaa on kuitenkin jonkin verran vähentynyt ja esiintymisestä nauttiminen on selvästi lisääntynyt. Osaan varautua siihen, että tuo jännittämisen hetki ja päivä tulee. Syön hyvin edellisenä päivänä, koska tiedän, etten juurikaan saa syötyä h-hetkellä, juon riittävästi vettä, pyrin tekemään asioita, jotka rentouttavat, kuten urheilla ja ulkoilla. Meditoin. Hengitän.

Hyväksyn sen, että keho ja mieli reagoivat tilanteeseen enkä enää pyristele vastaan ja toivo jännityksen oireiden katoavan.

Tietous äänenkäytöstä ja äänenkäytön hallitseminen on kasvattanut esiintymisvarmuuttani. Uskon, että äänenkäyttö toimii vastavuoroisesti. Kun käytämme ääntämme heikosti ja pihistellen, myös mielemme on sulkeutunut, kun taas uskallamme avata ja rentouttaa kehomme äänen vivahteikkaalle soinnille, hermostomme rauhoittuu ja rentoutuu ja mieli uskoo onnistumiseemme.

Henkka Hyppönen totesi jossain haastattelussa, että hän ei jännittänyt suoria tv-lähetyksiä pitkään samassa ohjelmassa työskennellessään jossain vaiheessa enää lainkaan, vaan saattoi miettiä kameran käydessä vaikka kauppalistaa. Tähän tuskin kovinkaan moni voi päästä, eikä se toisaalta ole toivottavaakaan – hänkään ei tuosta tunteesta pitänyt. Pieni jännitys kertoo siitä, että tilanne on itselle tärkeä ja parhaimmillaan lataa kehon ja mielen loistavaan suoritukseen.

Säkenöivä puhuja – esiintymisen ja äänenkäytön kesäkurssi Tampereella

Haluaisitko tulla kanssani havainnoimaan esiintymiseen ja äänenkäyttöön liittyviä asioita? Harjoittelemaan hyvää, vakuuttavaa äänenkäyttöä ja haastamaan itsesi ehkä elämysalueellesi jättäen kommenttiraidat rannalle ruikuttamaan?

Pidän kesä-heinäkuun vaihteessa kahden päivän kurssin, jossa käydään läpi seuraavia asioita:
– hyvä äänentuoton tekniikka (hengitys, kehonkäyttö, resonanssi, artikulaatio)
– ääniongelmat ja niiden ennaltaehkäisy
– esiintymisjännitys ilmiönä
– nonverbaalisen viestinnän merkitys esiintymisessä
– yleisön kohtaaminen esiintymistilanteessa

Kurssi pidetään 30.6. – 1.7.2018 Olotila Moyossa Tampereella.
Kurssin hinta on 170 eur (sis. alv 24%).

Tule mukaan! Katso lisätietoja kurssista täältä.

 

Mukavaa kesäkuun alkua!

 

Kommentoi tai ehdota aihetta

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.